Październik 19, 2017

Kasza bulgur nie jest wprawdzie tak popularna, jak ta jęczmienna, jednak warto wiedzieć o tym, iż jest ona doceniana od tysiącleci przez mieszkańców Bliskiego Wschodu z uwagi na jej niezwykłe właściwości lecznicze. Kasza bulgur zawiera bowiem wiele cennych substancji odżywczych, które pomagają obniżyć poziom złego cukru we krwi, czy też wspomagają pracę serca. Jakie jednak właściwości kaszy bulgur można wymienić?

Substancje odżywcze znajdujące się w kaszy bulgur

Kasza bulgur stanowi bogactwo wielu składników odżywczych, wśród których można wymienić przede wszystkim:

  • błonnik
  • białko
  • potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk
  • witaminy A, E, K, z grupy B

Właściwości kaszy bulgur

Wspomaga pracę serca i układu naczyniowego

Kasza bulgur bogata jest w kompleks takich składników mineralnych jak magnez, potas, sód oraz wapń, które jak wiadomo, odpowiadają za prawidłową pracę serca i układu naczyniowego. Wapń odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi, natomiast potas to pierwiastek, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Magnez pomaga z kolei wyregulować stężenie wapnia, a także poprawia wchłanianie żelaza, natomiast sód wspomaga regulację napięcia mięśniowego. Niezwykle ważne jest również to, iż kasza bulgur zawiera dosyć duże ilości błonnika, który obniżając poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiega rozwojowi miażdżycy.

Wspomaga walkę ze stresem

Kasza bulgur powinna stanowić nieodłączny element diety osób, które żyją w ciągłym stresie, ponieważ zawarty w niej magnez oraz witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z grupy B pomagają załagodzić zawroty głowy, usprawniają proces myślenia, a także pomagają poprawić pamięć.

Wspomaga trawienie

Osoby, które zmagają się z problemami trawiennymi, powinny na stałe wprowadzić do menu kaszę bulgur, ponieważ z uwagi na fakt, iż zawiera ona bardzo duże ilości błonnika, to wspomaga ona proces trawienia, a także zapobiega uporczywym zaparciom. Spożywanie kaszy bulgur polecane jest również osobom, które przebywają na diecie odchudzającej. Pomimo tego, iż kasza bulgur jest dosyć kaloryczna, to jednak nie zawiera zbyt wiele tłuszczu za to stanowi jedno z lepszych źródeł nierozpuszczalnego błonnika, który pomaga zahamować nadmierny apetyt. Błonnik, który dostarczany jest do organizmu pod postacią kaszy bulgur, zaczyna pęcznieć, pozostawiając tym samym na długo uczucie sytości.

Nie podnosi cukru we krwi

Kasza bulgur ma dosyć niski indeks glikemiczny, dlatego też osoby chorujące na cukrzycę mogą po nią bez obaw sięgać, ponieważ jej spożycie nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*