
Nasz organizm potrzebuje wielu mikroelementów, które zapewniają mu prawidłowe funkcjonowanie. Do najważniejszych substancji, których powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem, należy witamina B2. Dlaczego jest tak istotna i jakie są konsekwencje jej niedoborów?
Witamina B2 – działanie
Ta substancja, nazywana inaczej ryboflawiną, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu bardzo wielu procesów zachodzących w ludzkim organizmie, na przykład uczestniczy w:
- produkcji antyciał,
- wytwarzaniu czerwonych płytek krwi,
- procesach wzrostu.
Oznacza to, że bez odpowiedniej ilości witaminy B2 w organizmie nie mogą prawidłowo przebiegać podstawowe procesy odpowiadające między innymi za wytwarzanie energii. Brak tego składnika pokarmowego może również prowadzić do anemii.
Skutki niedoboru
Niedobory witaminy B2 powodują bardzo poważne konsekwencje. Mają niekorzystny wpływ na błony śluzowe, dlatego towarzyszą im zmiany zapalne w obrębie jamy ustnej i języka. U kobiet, które nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości tej witaminy, występują natomiast bardzo częste infekcje pochwy. Na ustach pojawiają się zajady, a skóra warg łuszczy się i pęka. W przypadku poważnych niedoborów konsekwencją może być nawet uszkodzenie układu nerwowego i wzorku. Warto pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę B2 wzrasta w niektórych sytuacjach, na przykład w czasie stresu, dużego wysiłku fizycznego. Zwiększone zapotrzebowanie wykazują także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Źródła witaminy B2
Bardzo dobry źródłem witaminy B2 jest mięso, przede wszystkim dziczyzna, a także podroby, głównie wątroba. Duże ilości tej witaminy znajdziemy także w nabiale, zwłaszcza serach twarogowych oraz jajach, a także w tłustych rybach. Osoby, które są na diecie wegetariańskiej, powinny zatroszczyć się o włączenie do swojego jadłospisu produktów roślinnych, które zawierają witaminę B2. Pod tym względem wyróżniają się na przykład migdały, kasza jaglana, soja, fasola, groch, seler naciowy, szpinak, natka pietruszki i pełnoziarniste pieczywo. Ponieważ ryboflawina ma ograniczone wchłanianie w układzie pokarmowym, nie obserwuje się negatywnych skutków nadmiaru tej substancji. Dotyczy to zarówno diety, jak i przyjmowania suplementów.
Witamina B2 jest niezwykle ważna dla właściwego działania całego organizmu, a jej braki mogą mieć przykre konsekwencje, np. w postaci infekcji błon śluzowych. Z tego powodu warto zatroszczyć się o prawidłowe odżywianie i włączenie do diety produktów, które są dobrymi źródłami tej substancji.