Wielu z nas na jedzenie wydaje dużo i ciągle za dużo. Gdy liczy się miesięczny bilans to często okazuje się, że „przejada” się znaczną część wynagrodzenia, a przy tym sporo jedzenia i tak się marnuje. Do tego kupuje się mnóstwo gotowców, czyli dań, które można przygotować w kilka chwil bądź wystarczy je podgrzać. W dzisiejszym poradniku podpowiemy, jak zaplanować menu z tygodniowym wyprzedzeniem, by zaoszczędzić, a przy tym zdrowo jeść.
Postaw na posiłki jednogarnkowe, które można jeść przez dwa dni – pożywne zupy i potrawki to jest to!
Planowanie posiłków i to zdrowych posiłków na cały tydzień, tak by nie nadwyrężyć domowego budżetu jest dość trudne. Jednak podejmiemy się tej misji niemożliwej. Polecamy potrawy jednogarnkowe. Wiele osób lubi pilaw czy inne potrawki z mięsem, a taki posiłek przygotowany z wieprzowiną albo lepiej białym mięsem, można zjeść także kolejnego dnia. Oczywiście sprawdzą się też zupy ugotowane w dużym garnku. Z pozostałego po poprzednim dniu rosołu można w szybki sposób zrobić pomidorową albo ogórkową. Ogólnie rosół może być bazą większości zup. Na pewno z tych pożywnych i sprawdzających się zwłaszcza zimą można wymienić choćby zupę fasolową czy grochową. Wbrew pozorom można przygotować je w taki sposób, że nie ucierpi na ty bardzo nasz żołądek. Bardzo pomocny jest choćby majeranek, który zmniejsza uczucie pełności. Warto podkreślić, że wprawdzie w czasie gotowania zup zniszczeniu ulega większość witaminy B, to jednak witaminy zawarte w tłuszczach są obecne w dużej ilości. Na przekąskę warto przygotować poszatkowaną marchewkę, którą można skropić odrobiną soku z cytryny. Aby zmniejszyć straty witamin warzywa najlepiej gotować bez obierania, w małej ilości wody.
Zrób sobie listę najpotrzebniejszych rzeczy i postaraj się unikać kupowania fast foodów
Aby zaoszczędzić, trzeba odpowiednio planować, zatem mając w głowie wizję menu na kolejny tydzień zrób listę potrzebnych produktów i trzymaj się jej dość ściśle. Na pewno kusić Cię będą gotowe posiłki typu fast food. Musisz jednak wiedzieć, że to pieniądze wyrzucone w błoto, bo posiłki słabo zaspokajają głód w związku z tym je się więcej, znacznie więcej niż się potrzebuje, a co za tym idzie jeszcze więcej wydaje się na jedzenie.
Postaw na białe mięso, które jest tańsze i zdrowsze od czerwonego
Na pewno kupowanie drogich mięs także wpływa na domowy budżet, tak jak jedzenie zbyt dużych porcji. Trzeba pamiętać, że obiadowa porcja mięsa powinna stanowić 1/3 warzyw i węglowodanów złożonych, w postaci ziemniaków, ryżu czy makaronu, znajdujących się na talerzu. Zatem trzeba się zastanowić czy przypadkiem nie je się go zbyt dużo. Do tego białe mięso jest zdecydowanie bardziej polecane, gdyż w stosunku do czerwonego jest lekkostrawne. Oczywiście jest też tańsze, ale trzeba pamiętać, by wybierać zarówno mięso jak i podroby od drobiu z wolnego wybiegu. W przeciwnym razie mięso może być pełne antybiotyków i hormonów wzrostu, które szkodzą naszemu zdrowiu.
Zamiast gotowania wybierz catering dietetyczny, który wcale nie musi być drogi
Oczywiście planując jadłospis na cały tydzień możesz pójść również inną drogą. Dieta pudełkowa polecana jest przez wiele zapracowanych osób. Jest zdrowa i zbilansowana, a tak naprawdę wcale nie jest też bardzo droga, wszak za kilkadziesiąt złotych zyskuje się posiłki na cały dzień, a gdy zliczy się to, co zwykle się zjada w ciągu dnia to również wychodzi spora suma. Zatem warto spróbować, bo można też zaoszczędzić czas i przeznaczyć go choćby na aktywność, ale nie taką z wózkiem pomiędzy półkami sklepowymi, a jakiś sport, oczywiście uprawiany aktywnie. Bardzo istotny jest fakt, że dieta pudełkowa jest odpowiednio zbilansowana, zatem nie trzeba się zastanawiać, ile kalorii się spożyło, bo wybierając catering z danym zapotrzebowaniem, np. 1500 kcal dla osoby z raczej siedzącym trybem życia, dostaje się posiłki o dokładnie takiej kaloryczności.
Możesz również tydzień wcześniej przygotować posiłki na kolejny tydzień i mogą to być potrawy na bazie mąki. Własnoręcznie przygotuj makaron i mączne potrawy takie jak pierogi, kopytka czy naleśniki, a następnie zamroź w odpowiednich pojemnikach. Przygotowując takie potrawy możesz sporo zaoszczędzić, ale jest to także pracochłonne. Na pewno warto przynajmniej raz spróbować cateringu, by przekonać się czy jest tak smaczny, jak mówią.