
Grzybica gardła to choroba, którą zaliczamy do schorzeń laryngologicznych, choć często powiązana jest z występowaniem grzybicy jamy ustnej (może być jej powikłaniem). Zachorowaniom na tę chorobę sprzyja między innymi obniżenie odporności organizmu czy długotrwałe leczenie antybiotykami. Wywoływana jest przez grzyby z rodziny Candida.
Objawy grzybicy gardła
Grzybica gardła daje szereg objawów, które mogą być nieoczywiste. Najczęściej u chorych pojawia się:
- biały nalot na błonach śluzowych jamy ustnej
- ból gardła
- stan podgorączkowy
- przewlekłe zmęczenie
- suchy kaszel
- ból spowodowany powiększonymi podżuchwowymi i szyjnymi węzłami chłonnymi
Lekarz, w celu upewnienia się co do diagnozy, oprócz tradycyjnego badania może zlecić pobranie próbki wymazu z gardła i wykonanie posiewu mykologicznego.
Leczenie grzybicy gardła
Podstawową formą leczenia w tym przypadku jest stopniowe podnoszenie odporności organizmu. W tym celu należy zaleczyć choroby towarzyszące, prowadzić zdrowy tryb życia i zachowywać zbilansowaną dietę. Trzeba pamiętać o tym, że grzyby rozwijają się pod wpływem dostarczanej do jądra komórkowego energii, która pochodzi z cukru. Tak więc cukier, który spożywamy w napojach, wyrobach cukierniczych czy innych daniach, prowadzi do obniżenia odporności i rozwoju grzybów. Można zahamować grzybicę gardła poprzez ograniczenie ilości cukrów i węglowodanów prostych w diecie. Co do wzmocnienia odporności, pomocne będą suplementy diety z witaminami, które pozwolą na uzupełnienie mikro- i makroelementów.
Dobrze jest pić sok aloesowy, który wzmacnia witalność. Można także parzyć herbatę z oregano, gdyż roślina ta działa grzybobójczo i jest zupełnie naturalnym oraz bezpiecznym antybiotykiem. Można wzmacniać florę jelit poprzez wprowadzenie do przewodu pokarmowego bakterii, które będą w pewien sposób rywalizowały z grzybami. Probiotyki są dobrym sposobem na wzmocnienie układu pokarmowego, zapobieganie bólom brzucha czy wzmocnienie przyswajania składników odżywczych, co mogłoby przyczynić się do poprawy stanu naszej odporności.
Zaleca się kontrolowanie poziomu cukru w celu przeciwdziałania wzrostom glukozy we krwi, ponieważ wiemy, że sprzyja to rozwojowi grzyba. Do diety warto wprowadzić herbaty dla diabetyków. Bardzo istotne jest to, aby unikać alkoholu i używek, które niszczą pozytywne skutki leczenia, a wręcz mogą prowadzić do zaostrzenia choroby. Nadżerki i owrzodzenia można smarować maściami, które zmniejszą bolesność i przyspieszą gojenie. Ważna jest również wytrwałość w walce z grzybicą.