
Do tej pory Twoje menu składało się głównie z potraw mięsnych i mącznych? Musisz więc wiedzieć, że prowadząc tego rodzaju tradycyjną dietę narażasz się na ogromne kłopoty ze zdrowiem. Pewnie wmawiano Ci od dzieciństwa, że aby mieć siłę potrzebujesz białka zwierzęcego? Okazuje się jednak, że możesz dostarczyć do swojego organizmu wszelkie niezbędne aminokwasy egzogenne spożywając produkt roślinny o nazwie komosa ryżowa?
Czym jest komosa i dlaczego warto ją regularnie spożywać?
Komosa ryżowa należy do kategorii pseudozbóż. Nie zawiera w swoim składzie glutenu, natomiast jest ogromnie sycąca i pełnia korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Jej inna nazwa to quinona. Jeżeli uwzględnisz w swoim menu potrawy na jej bazie, zapobiegniesz niedoborom tak ważnych minerałów jak między innymi:
1. Potas,
2. Wapń,
3. Krzem,
4. Żelazo,
5. Miedź.
Quinoa spożywana regularnie pozwala zapobiec wielu dolegliwościom i chorobom określanym jako cywilizacyjne. Dzięki komosie ryżowej zdołasz błyskawicznie obniżyć zbyt duży poziom złego cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Tym samym możesz być spokojny, że nie będzie Ci zagrażać miażdżyca, nadciśnienie czy choroby serca. Badania naukowe dowiodły również, że spożywanie komosy ryżowej pozwala wyeliminować problemy z układem pokarmowym takiej jak niestrawność, bóle żołądka, refluks czy zgaga. Wpływa ona również pozytywnie na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.
To cenne pseudozboże pozwala także budować prawidłową florę bakteryjną. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego, który stanowi doskonałą pożywkę dla jelitowych bakterii kwasu mlekowego. A przecież obecność mikroorganizmów probiotycznych w organizmie to warunek niezbędny dla zachowania wysokiej odporności na choroby.
Zadbaj o prawidłową gospodarkę pH
Z powodu niewłaściwych nawyków żywieniowych większość z nas jest zakwaszona. Spożywamy bez opamiętania produkty kwasotwórcze takie jak mięso, kawa, alkohol czy fast foody. Komosa ryżowa jest natomiast zasadotwórcza, wywierając alkalizujący wpływ na organizm.
W jaki sposób przygotowywać komosę ryżową?
Quinowa najlepiej będzie nam smakować, jeżeli nie zapomnimy o jej dokładnym wypłukaniu w wodzie. Dzięki temu skutecznie pozbędziemy się charakterystycznej goryczki, która mogłaby zepsuć smak potrawy. Komosa ryżowa może być spożywana zarówno na słodko, z warzywami, jak i jako dodatek do mięs.
Podsumowanie
Jak najszybciej udaj się zatem na zakupy i sięgnij po komosę ryżową. Quinoa doskonale odżywi Twój organizm, zapewni witalność i sprawi, że choroby będą Cię omijać.