admin 11 maja, 2022

Jak najbardziej! Powłoka emaliowana to jedna z najbezpieczniejszych powłok, jakie mogą znaleźć się w garnkach. Warto jednak dokładniej zagłębić temat, co niezwykłego jest w tej powłoce, jak również jak gotować aby tych właściwości nie zatracić. Jaki jest sekret pozytywnego wpływu emalii na nasze zdrowie?

Dlaczego emalia jest bezpieczna dla zdrowia?

Naczynia emaliowane nie wydzielają szkodliwych substancji. Są wolne od ołowiu, kadmu i BPA.
Dodatkowo emaliowana powłoka nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych
substancji. Dzięki temu wszystkiemu to najlepsza powłoka do gotowania dla dzieci, osób starszych oraz
alergików. Co ważne, garnki emaliowane w żadnym stopniu nie ingerują w smak potrawy, są więc także
doskonałe do przechowywania żywności.

Czy emalia jest higieniczna?

Jak najbardziej. Emaliowana powłoka jest jednolita i gładka, co zapobiega rozwijaniu się bakterii.
Dodatkowo emalia jest łatwa do utrzymania w czystości, wystarczy ciepła woda, miękka gąbka i
delikatny płyn myjący. W najgorszym przypadku można najpierw odmoczyć garnek w gorącej wodzie.
Większość naczyń emaliowanych można również myć w zmywarce, ale wszystko zależy od producenta.

Jak bardzo wytrzymałe są naczynia emaliowane?

Naczynia emaliowane są wysoce odporne na kwasy, dzięki czemu bezpiecznie można gotować w nich
kwaśne potrawy. Garnek emaliowany doskonale znosi również bardzo wysokie, jak i niskie temperatury.
Trzeba jednak pamiętać, aby nie narażać naczynia na szok termiczny. Prosto z lodówki nie kłaść na
ogień, lub po zakończeniu gotowania nie zalewać zimną wodą.

Nie każdy garnek emaliowany jest super!

Pamiętaj, że jak ze wszystkim liczy się również jakość. Choć można pomyśleć, że emalia to w końcu
emalia, to nie do końca tak. Ważna jest grubość stali i ilość powłok na garnku. Koniecznie wewnątrz
garnka nie może być odprysków, wówczas naczynie stanie się przeciwnie, szkodliwe dla naszego
zdrowia. Sprawdzone i dobrej jakości naczynia emaliowane znajdą Państwo w sklepie
naczynia.olkusz.pl.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*