Listopad 6, 2017

Cząsteczki białek w organizmie człowieka są tworzone m.in. przez aminokwasy rozgałęzione. Wśród nich znajduje się np. cysteina, czyli kwas α-amino-β-tiolopropionowy. Ten związek chemiczny ma charakter endogenny, dlatego jest niezbędny do tego, aby organizm człowieka funkcjonował we właściwy sposób. Warto zapoznać się z niektórymi właściwościami tej substancji, a także jej występowaniem oraz skutkami niedoboru.

Wybrane właściwości cysteiny

Posada działanie przeciwutleniające

Jest w stanie poradzić sobie z  wolnymi rodnikami oraz stresem oksydacyjnym. To wpływa na to, że zapewnia ochronę komórkom ciała przed uszkodzeniami, hamuje procesy starzenia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. reumatoidalnego zapalenia stawów, demencji i miażdżycy.

Oczyszcza organizm

Ten związek cechuje się silnym działaniem oczyszczającym. Z tego powodu stosowany jest w przypadku zatruć metalami ciężkimi (m.in. rtęć, ołów czy kadm) oraz alkoholem. Należy też wspomnieć o tym, że przyczynia się do odnowienia wątroby.

Poprawia odporność

Wpływa na wzrost poziomu glutationu, co przekłada się na to, że poprawia się stan układu odpornościowego oraz aktywność białych krwinek. Zażywanie cysteiny sprawia, że kobiety w okresie menopauzalnym rzadziej zapadają na infekcje wirusowe czy bakteryjne.

Przyczynia się do wzrostu płodności u mężczyzn

Wspomaga leczenie męskiej niepłodności, która wynika z uszkodzeń DNA i stresu oksydacyjnego. Ponadto poprawia aktywność plemników. Posiada też pozytywne działanie, jeżeli chodzi o zmiany naczyniowe w mosznie.

Wspomaga walkę z osteoporozą

Przyjmowanie suplementów z cysteiną może w znacznym stopniu ograniczyć rozwój osteoporozy. Jest to związane z tym, że cysteina ogranicza aktywność osteoklastów, a także wpływa na intensyfikowanie syntezy kolagenu, dzięki czemu następuje poprawa gęstości kości.

Pomaga leczyć choroby układu oddechowego

Cechuje się działaniem wykrztuśnym, dlatego stosuje się ją do usuwania śluzu, który zalega w drogach oddechowych. Ponadto obniża częstość i nasilenie ataków duszności i kaszlu.

Objawy niedoboru

Podstawowe objawy niedobory cysteiny to:

  • rozdwojone i łamliwe włosy,
  • zwiększona łamliwość płytki paznokciowej,
  • rogowacenie skóry.

Należy też zauważyć, że długotrwały niedobór tej substancji może przyczynić do rozwoju miażdżycy, chorób neurodegeneracyjnych, zwyrodnieniowych oraz nowotworowych.

Występowanie

Cysteina znajduje się m.in. w:

  • soli,
  • łososiu,
  • mięsie drobiowym i wołowym,
  • parmezanie,
  • soi,
  • fasoli,
  • nasionach słonecznika,
  • orzechach włoskich,
  • kurzych jajach,
  • pistacjach.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*